Turecko a Řecko: Dva dovolenkové ráje u Egejského moře

Turecko a Řecko: Dva dovolenkové ráje u Egejského moře

Egejské moře se za několik desetiletí stalo symbolem pro úžasnou dovolenou. Řecké ostrovy patří ke klasické nabídce cestovních kanceláří. V posledních letech se k nim však přidala i turecká Egejská riviéra.

Turecká Egejská riviéra

Když svým známým řeknete, že plánujete dovolenou v Turecku, můžete si být jistí, že se najde někdo, kdo pozdvihne obočí. Turecko mezi neznalými stále platí za ne příliš rozvinutou a turistům nenakloněnou zemi. Opak je ale pravdou. Turecko se otevřelo nejen Evropě a Evropanům. Stojí tu luxusní hotelové resorty, které si nabídkou v ničem nezadají s těmi nejzavedenějšími destinacemi. All inclusive v Turecku není žádný problém. Naopak. K tomu si přidejte teplé podnebí, nádherné pláže a spoustu starověkých památek a máte tip na skvělou dovolenou s nádechem Orientu.

Turecko je ale velké, a tak musíte počítat i s velkými rozdíly. Za turisty nejvyhledávanější lokalitu dlouhodobě platí Turecká riviéra, tedy jižní pobřeží této země. My vás ale zveme na Egejskou riviéru. Tady je podnebí ještě příjemnější, o něco vlhčí s méně horké. I pobřeží je proto zelenější a o stín tu není nouze, stejně jako o památky a další místa jako stvořená k výletům. A protože sem jezdí i méně turistů, je tu mnohem větší klid. Pokud v nabídce last minute zájezdů uvidíte tureckou Egejskou riviéru, jde o šanci na skvělou dovolenou.

Řecké ostrovy

Nebo byste raději něco méně exotického a na dovolenou byste chtěli vyrazit jen s občankou v kapse? Tak to vás za tím samým blankytně modrým a nádherně teplým Egejským mořem pozveme do Řecka. Ostrovy jako Kos nebo Rhodos leží v místech, kde pomalu přechází v moře Krétské a určitě je z nabídky cestovních kanceláří znáte. Leží jen kousek od turecké Egejské riviéry, a tak pro ně platí to samé: takřka ideální podnebí.

Ale all inclusive dovolenou si určitě nevyberete jen kvůli počasí, že? Kompletní služby pro turisty tady předpokládáte naprosto po právu. Možná vás ale překvapí to množství památek a zajímavých míst, kam můžete vyrazit na výlet. A pak jsou tu pláže. Lámající se mořské vlny tu můžete obdivovat z celé řady takových pláží, které získaly ocenění Modrou vlajkou. To je ekvivalent michelinské hvězdičky ze světa restaurací. A tím se dostáváme k místní kuchyni. Ať už zvolíte pro svůj zájezd Řecko nebo Turecko, na skvělé kulinářské zážitky se můžete spolehnout. Tak šťastnou cestu!